Dzieci z oddziału przedszkolnego 0 „b” udowodniły, że gotowanie może być wspaniałą zabawą i przygodą. Wyprawę w tę kulinarną krainę smaków rozpoczęła nauka ozdabiania talerza. Następnie dzieci w asyście moderatora warsztatów, przygotowały śniadanie – słodkie szaszłyki z owocami. Zabawy małych kuchcików były świetną okazją do ćwiczeń dziecięcych zmysłów. Odwołując się do specyficznych przypraw czy potraw z różnych krajów, uczestnicy oswoili się z kulinarną mapą świata. Obiad to najpierw ugniatanie, wałkowanie i krojenie a następnie jedzenie własnoręcznie przygotowanego makaronu z sosem pomidorowym. Do picia dzieci przygotowały fantastyczny, lemoniadowy napój w towarzystwie kolorowych słomek i parasolek. Po posiłku miały okazję zwiedzić prawdziwą fabrykę lodów, gdzie poznały tajniki wyrabiania tego wyjątkowego deseru. Był też czas na zawody kelnerów, biegających z tacą kubeczków. Na szczęście były one plastikowe i puste. Wesołe warsztaty zakończyło radosne spotkanie z Mistrzem Kuchni Portofino, który z dumą dokonał symbolicznego pasowania małych kucharzy drewnianą łyżką. Każdemu wręczył medal, dyplom i … rożek z pysznymi lodami. To było wspaniałe, kulinarne doświadczenie.