Zgodnie z tradycją, święta Bożego Narodzenia są okazją do tego, by przeżywać to wydarzenie także w formie jasełek czy radosnego kolędowania. Zadość tradycji stało się również i w tym roku. W niedzielę 13 stycznia, w kościele parafialnym w Konopnicy, nasz szkolny Zespół „Perełki” razem z uczniami ze Szkoły Podstawowej w Stasinie przedstawił „Polskie Jasełka”. Wspólnie przybliżyli historię Maryi i Józefa oczekujących na narodziny Jezusa oraz aktualizację tego wydarzenia we współczesnej rodzinie. Występ został nagrodzony gromkimi brawami i słodkim upominkiem od Ks. Marcina. Młodych artystom gratulujemy występu i życzymy dalszych „otwartych scen”. 😊
Podczas zajęć plastycznych klasa trzecia wykonała wesołe, brodate skrzaty. Powstałe prace były indywidualnie personalizowane. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem wzięli udział w zajęciach.

W dniu 30 stycznia o godzinie 17.00 odbędzie się zebranie z rodzicami.

Serdecznie zapraszamy

„Tego dnia szumiał las, kukały kukułki…”
„Tańcobajki” zawitały do naszych przedszkolaków. Pan Dawid Modrzejewski przybył do nas ze wspaniałym spektaklem pt. „Czerwony Kapturek”, który tak naprawdę wspólnie opowiedzieliśmy tańcem. Dzieciaki były zachwycone! Uważnie słuchały poleceń, naśladowały choreografię i śpiewały piosenki. „Tańcobajki” to z pewnością nie jest zwykły teatr, to niesamowita przygoda, która widza zamienia w aktora i przenosi w inny świat. Już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania i bajki opowiedzianej tańcem.
Choć na dworze był śnieg i mróz, u nas zapachniało egzotycznymi przyprawami. Dzisiaj Pani mówiła nam o zdrowym odżywianiu, a później piekliśmy owsiane ciasteczka. Zabawy było co niemiara, a smak ciasteczek upieczonych z naturalnych składników przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Zjedliśmy je ze smakiem. Przepis na ciastka owsiane przedstawiamy poniżej.
Ciastka owsiane (wg. zmodyfikowanego przepisu ze strony internetowej „Anka Gotuje”)
Składniki:
- 1 szklanka suchych płatków owsianych,
- 1 duże jabłko,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce warzywnej. Zmieszaj z płatkami. Dodaj pozostałe składniki. Ponownie dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 15 minut, aby płatki naciągnęły wilgoci. Formuj w rękach placuszki i kładź je na blachę wyłożoną papierem. Piecz w temperaturze 180 ˚C przez około 20 minut.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego.